tisdag, december 23, 2008

Linnea

Linnea ar riktigt snabb att lara sig bade thai och engelska. Hon snappar upp valdigt mycket och det hon inte uppfattar fragar hon om. Det blir valdigt manga Vadda? pa en dag... Det drojer nog inte lange innan hon lar sig engelska, hon verkar verkligen vilja kunna det NU.

Det ar inte bara spraket hon fragar om. Hon undrar over allt och vill veta vad vi sager, vad vi menar, vad vi skrattar eller ar arga for, varfor saker och ting ar som de ar. Och hon forstar valdigt mycket, mer an man skulle vilja ibland. Hon minns allt ocksa sa det gar inte att luras eller tro att hon inte ska komma hag nagot man sade forra veckan. Det gor hon.

Hon ar valdigt hjalpsam nar hon vill. Hon hjalper Matilda med allt mojligt och ser efter henne. Hon var med mig och storhandlade och jag hade stor nytta av henne. Hon kom ihag vad vi skulle ha, letade upp saker i det enorma varuhuset och papekade snabbt nar jag rakade ta fel kunvagn.


Bilden: hon hjalper mig fa tag i en Tuk-Tuk i mycket trafik och het varme.

Man skulle kunna tanka sig att det ar jobbigt for henne att Alexander far sa pass mycket uppmarksamhet, det ar hon inte van vid. Men hon tar et bra. Hon visar stolt upp sin lillebror och skrattar och uppmuntrar honom att spexa och showa.

Sedan kan hon bli otroligt arg och barnslig ibland. Hon skriker och slass och vagrar gora saker som ex satta sig ner pa resturanger. Jag (Lotta) tror det ar en motreaktion pa att hon ar sa duktig och hjalpsam. Hon ar bade stor och liten pa samma gang. Vi pratar mycket med henne om att saker och ting inte ar hennes ansvar for att ta bort en del av hennes sjalvpalagda ansvar. Vi sager att det ar jattekul att hon vill hjalpa oss med allt mojligt och att hon vill ta hand om Matilda men att hon inte maste det. Bara om hon vill. Det ar varat jobb och ansvar, inte hennes.

Bilden: tro inte att det gar att se normal ut nar pappa vill fota...

Hon ar som en fisk i vattnet. Simmar, dyker, hoppar bomben och simmar under vattnet som ingenting bade i pool och i havet.

Pa senare tid verkar hon aven ha kommit pa att Alexander vuxit ocksa. De tva leker valdigt bra nu, inte som forut stor och liten utan mer jambordigt och de har valdigt kul tillsammans.

Inga kommentarer: