tisdag, december 23, 2008

Matilda

Vi ar borta sa pass lange sa det hinner handa en del med barnen pa denna tid och jag tankte det kan vara kul, atminstone for de narmast sorjande, att veta lite om utvecklingen.

Matilda ar val den som kommer att ha vuxit och utvecklats mest. Hon kunde knappt ga nar vi akte (tre stapplande steg) men nu gar hon snabbt och sakert. Hon springer nastan ibland nar hon far brottom att hanga med de andra. Hon tranar envist pa olika moment, exempelvis nu gar hon upp och nerfor en trappa och en sluttande ramp har pa hotellet och det ar tydligt att hon tranar.

Bilden: hon har just tagit pa sig solglasogon och sjalv kravlat uppfor trappan och poserar sedan stolt.

Hon kan tva svenska ord forutom mamma och pappa. Blomma heter umma och lampa heter bamba. Sedan skiljer hon sig lite fran andra svenska for hon ar ju i Thailand. Kossa heter inte ko utan oa eftersom ko heter hoa pa Thai. Fisk heter pa eftersom det thailandska ordet ar pla. Hon har aven lart sig peka ut bua, vilket ar Buddha. Finns kanske inte sa gott om sadana i Sverige men har ar de lika vanliga som lampor ungefar.


Allmant kallas hon for vaktmastaren i familjen. Hon haller koll pa allt, gar omkring med vara klader och skor och ger till oss eller staller pa de platser hon tycker de ska vara (eller kastar i poolen...). Hon stanger dorrar och haller ordning.


Hon pratar med allt och alla pa sitt eget sprak. Langa allvarliga utlaggningar om allt mojligt. Som tur ar verkar hon prata samma sprak som thaibarnen for thailandarna lyssnar och nickar och konverserar med henne.


Bilden: i famnen pa favoriten Rat. Nar Rat skulle jobba idag och var tvungen att stalla ner Matilda lade hon sig pa marken och skrek av ilska och olycka.

Hon blir mer och mer sjalvstandig. I borjan var hon blyg for folk men ny springer hon glatt efter stadare och annan personal och foljer med dem nar de jobbar. De tar med henne in i andra bungalows, hon har kort cementtraktor och akt motorcykel, varit inne i kok pa flera resturanger och fatt folja med resturangpersonal till affaren och kopa grejor. Hon behover bara visa sitt leende sa far hon gora massor med kul grejor och det ar hon val medveten om.

Och forvanta er inte att leka tittut med henne eller nagot av de andra barnen. Det heter Cha-ee har och det leker de med ungefar alla de traffar.

Inga kommentarer: